Uw geliefde oldtimer goed verzekerd

Als u lekker blijft rijden in een oldtimer hoeft u geen lening af te sluiten of uw spaargeld aan te spreken voor een nieuwe auto. Dat is alvast een voordeel. Leuk meegenomen is dat uw oldtimer bovendien wegenbelastingvrij is als de datum van de 1e toelating 40 jaar of langer geleden is. U krijgt dan automatisch vrijstelling voor de motorrijtuigbelasting op voorwaarde dat u de wagen niet bedrijfsmatig gebruikt.

Overgangsregeling
Is de 1e toelating na 1 januari 1978 en voor 1 januari 1988? Dan geldt een overgangsregeling. U betaalt dan slechts een kwarttarief van de bmr. Het totale jaarbedrag mag in 2023 maximaal € 138,- zijn. Er gelden wel wat voorwaarden voor de overgangsregeling. Alleen personen-, kampeer- en bestelauto’s die rijden op benzine en die niet bedrijfsmatig worden gebruikt, komen ervoor in aanmerking. Diesel- en lpg-auto’s zijn uitgesloten van de regeling, uitgezonderd autobussen en vrachtauto’s die niet bedrijfsmatig worden gebruikt. Ook moet uw oldtimer in de maanden december, januari en februari de stalling/op privéterrein staan in gaan (dus niet langs de weg geparkeerd). Wilt u met de oldtimer het hele jaar kunnen rijden? Dan betaalt u de volledige wegenbelasting. Of een oldtimer echt voordelig is, hangt wel af van de kosten voor onderhoud. Bovendien verbruiken oudere auto’s meer brandstof waardoor u ook duurder uit bent.

Oldtimerverzekering
Dan de verzekering. U bent ook voor uw oldtimer verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Die is vaak goedkoper dan de verzekering van een gewone auto omdat u maar af en toe de weg op gaat.  Verzekeraars stellen wel als eis dat u de wagen alleen recreatief en als hobby gebruikt. Voor dagelijks gebruik heeft u een andere auto die bij dezelfde verzekeraar verzekerd is. De oldtimer moet ouder zijn dan 25 jaar en uzelf bent 24 jaar of ouder. Wilt u ook een (beperkte) cascoverzekering afsluiten voor uw oldtimer? Dan bent u verplicht het voertuig te laten taxeren door een erkend taxateur. De waarde wordt dan voor een periode van 3 jaar vastgelegd. U bouwt geen schadevrije jaren op en kunt schadevrije jaren ook niet inbrengen.

Kies de juiste verzekering
Heeft u een oudere auto waaraan u gehecht bent? Bespreek dan met ons hoe u die het beste verzekert: met een gewone autoverzekering of met een oldtimerverzekering. Met de juiste verzekering voorkomt u dat er discussie ontstaat wanneer er iets gebeurt met uw auto.