Daling ziekteverzuim in 2023 sterkst in horeca

De daling was het sterkst in de horeca, waar het ziekteverzuim daalde van 4,7 procent naar 3,9 procent. Het ziekteverzuim in 2022 was het hoogste percentage dat het CBS heeft gemeten sinds het begon met de metingen in 1996. Ondanks de afname was het ziekteverzuim ook in 2023 in verhouding hoog. Alleen in de periode 1999 tot en met 2002 en in 2022 was het verzuim hoger. De financiële dienstverlening en de delfstoffenwinning waren de enige bedrijfstakken waar het verzuim in 2023 iets toenam. In de informatie en communicatie bleef het verzuim gelijk.
In de afgelopen vier jaar was het verzuim het laagst in de financiële dienstverlening. In 2 op de 3 van de jaren daarvoor was het verzuim in de horeca het laagst, de overige jaren werd het minst verzuimd in de landbouw. Het laagste ziekteverzuim dat sinds 1996 bij een bedrijfstak is gemeten is 2,0 procent. Dit gebeurde twee keer: in 2007 in de landbouw en in 2015 in de horeca. Daarna nam het verzuim in de horeca weer toe, om in 2023 in verhouding sterk te dalen.